Foto van kanjer Femke Foto van kanjer Femke
I run for... Femke


Femke


Zondag 12 december komt Femke terug van het toilet en voelt zich niet lekker. Maike, de moeder van Femke, kon haar nog net vastpakken voordat ze door haar knieën zakt. Gelukkig is Femke snel weer bij kennis, maar haar ouders bellen voor de zekerheid de huisartsenpost in het nabijgelegen ziekenhuis.

Daar constateren de artsen niet veel meer dan dat Femke bleek, slap en ongeveer 38 graden koorts heeft. Mentaal is Femke heel goed en ze weet alle vragen van de arts prima te beantwoorden. De arts adviseert om voor de zekerheid een bloedtest in te plannen de volgende dag.
Foto van Femke en verpleegkunde Foto van Femke en verpleegkunde
De volgende ochtend kan Femke terecht bij Saltro, het lab waar de bloedtest werd afgenomen. Femke geeft geen krimp bij de prik voor de bloedafname. Klokslag 17.00 uur belt de huisarts met het verzoek of Femke zich zo snel mogelijk wil melden op de 3e etage van het Prinses Máxima Centrum. Wat en waarom krijgt de familie aan de telefoon niet te horen. Arjan gaat direct met Femke naar het ziekenhuis en als de verpleegkundige vertelt dat de oncoloog zo komt valt het kwartje. Femke heeft kanker… 

Acute lymfatische leukemie, oftewel ALL, de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen ongeveer 110 kinderen per jaar deze vorm van kinderkanker. Dankzij veel onderzoek en goede zorg is de overlevingskans voor kinderen met de leeftijd van Femke tegenwoordig ongeveer 90%.

Vervolgtraject

Drie maanden later en twee chemokuren verder zijn de eerste resultaten van de behandeling positief. Femke ondergaat alle behandelingen en onderzoeken ongelofelijk dapper en ze heeft tot nu toe gelukkig weinig last van de bijwerkingen. Femke gaat inmiddels ook weer naar school en kan weer lekker lol maken en spelen met haar vrienden. Desondanks is er nog een lange weg te gaan, want de totale behandeling duurt circa 2 jaar. 

De artsen en verpleegkundigen in het Prinses Máxima Centrum zijn kundig en zorgzaam en de faciliteiten zijn uitstekend. Dit maakt het traject voor Femke en haar familie zo prettig mogelijk. Het gezin beseft dat de goede kans die Femke heeft om hier gezond uit te komen volledig te danken is aan het onderzoek wat in het verleden is gedaan naar kinderkanker.
Femke Femke
Femke en haar gezin vinden het ontzettend belangrijk om zelf bij te dragen aan de verbeteringen van de toekomst voor kinderen met kanker. Femke neemt zelf deel aan verschillende onderzoeken die nu gedaan worden. Tijdens Run for KiKa Lente Fit deden vrienden en familie van Femke mee met team Femmolletjes en haalden € 4.845,- aan sponsorgeld op.

Wil jij je ook inzetten voor kinderen zoals Femke?

Schrijf je dan nu in!

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen